2019. évi legjelentősebb  innovációs teljesítményeinek elismerése

Közlemény

Utcai LED világítás hatékonyságának növelése optikai tervezéssel és Kopula alapú anomália-detektáló eljárás nyerte el a BME 2019. évi legjelentősebb  innovációs teljesítményeinek elismerésére alapított díjat

A Pro Progressio alapítvány és a BME 2011-ben alapította meg az évente egyszer kiadható, egyetemi innovációs teljesítményeket elismerő díját. A díjra olyan 2015-2019 között született kutatásfejlesztési, ill. innovációs eredménnyel – új termék és/vagy szolgáltatás, új eljárás – lehetett pályázni, amelynek alkalmazásba vétele megtörtént, gazdasági hasznot hozott vagy hasznosítása nagyon előrehaladott állapotban van.

Pályázati felhívás: link

A 2020. évi pályázatra 6 pályamű érkezett, melyek közül a kuratórium által felkért szakmai zsűri 2 pályázat díjazását javasolta.

A nyertes pályázatok 1-1 millió Ft-os pályadíjban részesülnek. A pályázat hivatalos eredményhirdetését a jelen közlemény nyilvánosságra hozatala jelenti.

A díjak átadására ünnepélyes körülmények között a 2020/21-es tanév első félévében kerül sor.

 

Díjazott pályaművek 2019

 

Pályázat címe: Utcai LED-világítás 15%-os hatékonyságnövelése optikai tervezéssel

Pályázók: Dr. Hórvölgyi Zoltán egyetemi tanár (BME VBK FKAT, Kolloidkémia Csoport)

Dr. Nagyné dr. Albert Emőke egyetemi adjunktus (BME VBK FKAT, Kolloidkémia

Csoport)

 

 

A kutatás-fejlesztés célja:

Az utcai közvilágítás az önkormányzati villamosenergia-költségek körülbelül 60%-át teszi ki.

A LED-világítástechnikai termékek üzemeltetési költsége alacsony, a termékek kis teljesítménye jelentős fénykibocsátással párosul. A LED-alapú utcai világítás  költséghatékonysága azonban tovább növelhető a lámpatest átlátszó burkolatán áthaladó fény mennyiségének növelésével és a lencse geometriai tulajdonságának optimalizálásával. A projekt célja az utcai LED-világítás hatékonyságának 15%-os növelése volt optikai tervezéssel.

A kutatásfejlesztés az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs program támogatásával valósult meg 2015. szeptember 1. – 2017. augusztus 31. között a Hungaro Lux Light Világítóeszköz-gyártó Kft.-vel együttműködésben.  A vállalat az egyik leginnovatívabb, közvilágítással foglalkozó magyar cég, amely több mint két évtizedes fejlesztési és gyártási tapasztalattal rendelkezik.

 

Pályázat címe: Kopula alapú anomáliadetektáló eljárás

Pályázók: Dr. Horváth Gábor egyetemi tanár (BME VIK HIT), Dr. Kovács Edith Alice egyetemi docens (BME TTK Differenciálegyenletek Tanszék), Molontay Roland tudományos segédmunkatárs (BME TTK Sztochasztika Tanszék)

 

A kutatás-fejlesztés célja:

Az innováció a Nokia Solutions and Networks 2017. május 8-án életbe lépett “Research Cooperation on Network State Transition Modelling and Prediction” című projektmegállapodás keretében valósult meg. A projekt anyatanszéke a Sztochasztika Tanszék (TTK) volt, de a fejlesztésbe másik két tanszék is bekapcsolódott. A projekt sikerességéhez nagyban hozzájárult az a multidiszciplináris szemléletmód, amit a három különböző tanszékről és két különböző karról a projektbe bekapcsolódó kollégák magukkal hoztak.

A projektmegállapodás keretében a Nokia kutatómérnökei azzal a feladattal bízták meg a csoportot, hogy több szenzorból származó mérés alapján határozza meg, hogy mely hálózati állapotok az anomáliás esetek, továbbá az anomália súlyosságának mértékét számszerűsítsék, és egy vizuális eszközt adjanak a rendszert figyelő szakemberek kezébe, hogy még időben korrekciót tudjanak végrehajtani, megelőzve azt, hogy a hálózat súlyos anomáliás állapotba kerüljön.

 

 

Dr. Pakucs János, a kuratórium elnöke

Dr. Levendovszky János rektorhelyettes

 

Budapest, 2020. május 28.

 További cikkek: