A jövő mérnökeit támogatja a Siemens

Közel két és fél millió forint értékben támogatja a Siemens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjait tíz hallgatói projekt keretében. Az összeget többek között elektromos hajtású versenymotor fejlesztésére, az Energetikai Szakkollégium működésének finanszírozására, valamint szoftverfejlesztésre fordítják majd. Az elismeréseket Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át a hallgatóknak november 6-án.

Lezárult a Siemens és a BME Pro Progressio Alapítványának közös pályázata, amelynek célja az elméleti tudás mellett a gyakorlat megszerzésének támogatása, valamint a diákok hazai és nemzetközi versenyeken való indulásának elősegítése.

A szervezet és a vállalat a Villamosmérnöki és Informatikai, a Gépészmérnöki, illetve a Közlekedési és Járműmérnöki kar hallgatóinak beérkezett pályázatai közül tízet talált támogatásra érdemesnek, összesen 2.450.000 forint értékben.

A támogatással a Siemens egyéni hallgatókat, diákcsoportokat és diplomamunkákat is díjban részesített. A támogatás többek között elektromos hajtású versenymotor fejlesztéséhez és a hallgatók solar boat versenyeken való részvételéhez járul hozzá. Emellett a fiatalok gázturbinákhoz kapcsolódó mérések lebonyolításához, valamint az energetikai szakkollégium következő féléves működéséhez is segítséget kapnak. A támogatás szoftverfejlesztésre is szól, melyből a diákok többek között quadcopterek rajban történő repülését elősegítő megoldáson is dolgoznak majd. A diákcsoportok munkáján kívül a vállalat két szakdolgozatot, valamint három hallgató diplomatervét díjazta összesen 500.000 forint értékben, valamint formatervezési pályázaton 100.000 forinttal jutalmazta a győztesnek választott pályamunkát készítő diákot.

Egyéb adományozási formákon túl a BME diákjainak és diákszervezeteinek közvetlen támogatására ebben az évben összesen 6 millió forintot fordít a Siemens a vállalat és a BME között 2015 tavaszán született megállapodás értelmében. A megállapodás célja, hogy mind az oktatás, mind a K+F területén hatékonyan és összehangoltan tudjanak együttműködni a felek.

A támogatás nyerteseinek Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést jelző oklevelet. „A Siemens hosszú évek óta kiemelt szerepet szán a tudományos kiválóság támogatásának, ennek egyik sarokköve a Pro Progressio Alapítvánnyal folytatott együttműködés is. A beérkezett pályázatok jól mutatják a hazai műszaki felsőoktatásban rejlő erőt, hiszen idén is számos olyan projekttel neveztek a diákok, amelyek később akár nemzetközi elismerésre is számot tarthatnak” – mondta el a vállalat vezetője.

Siemens – Több mint 125 éve Magyarországon

siemens-logoA Siemens AG a világ több mint 200 országában van jelen és mintegy 343.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A 2014. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a vállalat 71,9 milliárd eurós árbevételt és mintegy 5,5 milliárd eurós nettó nyereséget ért el.

A Siemens magyarországi jelenléte az első budapesti villamosvonal megépítésével, 1887-ben kezdődött. Az első hazai Siemens vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta – a II. világháborút követő kényszerszünettől eltekintve – a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében.

A magyarországi Siemens-csoport tagja a Siemens Zrt., a Siemens Healthcare Kft., valamint az evosoft Hungary Kft. A csoport tevékenysége az energia, az infrastruktúra, az ipar, és az egészségügy területére terjed ki.  Portfoliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens berendezések értékesítését és szállítását, valamint az olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a műszaki tanácsadás, a tervezés, a telepítés, az üzembe helyezés, a műszaki üzemeltetés, vagy a szerviz. Két termelő üzemében nemzetközi piacra állít elő részben hazai fejlesztésű termékeket, valamint a hazai szoftverfejlesztésben is érdekelt.

A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó további Siemens leányvállalatok az elmúlt öt évben több mint 800 fővel növelték foglalkoztatottaik számát.

http://www.siemens.hu