Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának korszerűsítése

BESZÁMOLÓ az Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának korszerűsítése c. kutatói ösztöndíjhoz

 

Az utóbbi hónapok szomorú eseményei (hatan haltak meg Listeria monocytogenes fertőzésben Ausztriában fertőzött sajtok fogyasztása következtében) arra késztetik a szakembereket, hogy szigorítsák a Listeria monocytogenes-re vonatkozó előírásokat. A baktérium szaporodását elősegítő termékekben Listeria monocytogenes nem lehet jelen 25 g termékben. Ha jelen van, a termék fogyasztásra alkalmatlan. Ez elsősorban a bébiételekre és a különleges egészségügyi célokra készült készételeknél előírás. Ebben az esetben a baktérium kimutatásának módszere a következő:

  1. Szelektív dúsítás FDA/IDF-FIL tápközegben
  2. Kimutatás PALCAM szelektív tápagaron

Újabban az a tendencia, hogy az előbbit enyhítenék azoknál a termékeknél, amelyekben a Listeria monocytogenes nem tud szaporodni a gyártástól a fogyasztásig terjedő időszakban (szavatossági idő alatt megfelelően tárolva). Ezen termékek jellemzői a következők:

a)      pH < 4,4

b)      fagyasztott

c)      vízaktivitás < 0,92

d)      a termék összetétele nem engedi a szaporodást

Ezekben az esetekben a megengedett maximális sejtszám 100 db/g. Tízszeres hígítás után 1 ml minta közvetlenül PALCAM tápközegre széleszthető és 48 óra inkubálás után a telepek számolhatók.

Speciálisan hidegkonyhai készítményekre dolgozunk ki megfelelő módszert a Listeria monocytogenes esetleges jelenlétének kimutatására.

 

Bp. 2010. április