BESZÁMOLÓ az Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának korszerűsítése c. kutatói ösztöndíjhoz
Az utóbbi hónapok szomorú eseményei (hatan haltak meg Listeria monocytogenes fertőzésben Ausztriában fertőzött sajtok fogyasztása következtében) arra késztetik a szakembereket, hogy szigorítsák a Listeria monocytogenes-re vonatkozó előírásokat. A baktérium szaporodását elősegítő termékekben Listeria monocytogenes nem lehet jelen 25 g termékben. Ha jelen van, a termék fogyasztásra alkalmatlan. Ez elsősorban a bébiételekre és a különleges egészségügyi célokra készült készételeknél előírás. Ebben az esetben a baktérium kimutatásának módszere a következő:
- Szelektív dúsítás FDA/IDF-FIL tápközegben
- Kimutatás PALCAM szelektív tápagaron
Újabban az a tendencia, hogy az előbbit enyhítenék azoknál a termékeknél, amelyekben a Listeria monocytogenes nem tud szaporodni a gyártástól a fogyasztásig terjedő időszakban (szavatossági idő alatt megfelelően tárolva). Ezen termékek jellemzői a következők:
a) pH < 4,4
b) fagyasztott
c) vízaktivitás < 0,92
d) a termék összetétele nem engedi a szaporodást
Ezekben az esetekben a megengedett maximális sejtszám 100 db/g. Tízszeres hígítás után 1 ml minta közvetlenül PALCAM tápközegre széleszthető és 48 óra inkubálás után a telepek számolhatók.
Speciálisan hidegkonyhai készítményekre dolgozunk ki megfelelő módszert a Listeria monocytogenes esetleges jelenlétének kimutatására.
Bp. 2010. április