Kvantumkémia számítások alkalmazása gyógyszeripari jelentőségű vegyületek vizsgálatára

A kvantumkémia számítások (QM) alkalmazásának fontosságát jelzi, hogy a tudomány terület úttörőit 1998-ban és 2013-ban kémiai Nobel díjjal jutalmazták. A kvantumkémia számítások felhasználhatók például molekulák, molekuláris komplexek szerkezetének meghatározására, kémiai reakciók mechanizmusának feltárására, valamint UV-VIS, ECD, NMR, EPR spektrumok becslésére.

Az elektronikus cirkuláris dikroizmus spektroszkópia egy széleskörűen és jól alkalmazható eszköz királis anyagok szerkezetének vizsgálatára, felderítésére, mint például természetes anyagok, gyógyszerek, katalizátorok. A spektrum megfejtésére nincsenek jól használható empirikus szabályok, de a spektrum jósolható kvantumkémia módszerekkel. A TD-DFT a legszélesebb körben alkalmazott és költséghatékony módszer UV-VIS és CD spektrum becslésére.

Már sikeresen alkalmaztuk a TD-DFT-t designer drogok, enzimatikus rezolválások terméke és néhány természetes anyag (pl.: morfin származékok, balanophonin) abszolút konfigurációjának meghatározására.

A kutatási beszámoló letölthető innen (PDF)

Komjáti Balázs doktorjelölt, BME
Dr. Nagy József egyetemi docens, BME

 

  1. november 19.