Malomipari termékek reológiai és összetételi elemzése

Új fejlesztésű búzaőrlemény összetételi jellemzése

A gabonafélék, különösen a búzafeldolgozás egyik hagyományosan ismert, potenciális egészségtámogató, azonban jelenleg kiaknázatlan területe a rostanyagokban, és bioaktív komponensekben is gazdagabb héj közeli frakciók élelmiszercélú hasznosítása. A Gyermelyi Zrt, Bühler AG és a BME ABÉT közös malmi technológiai fejlesztésének eredményeként; képesek vagyunk héj közeli frakciókban gazdag őrlemény ipari léptékben történő előállítása.

Vizsgálataink fő iránya az új frakció összetételi jellemzése, kiemelten koncentrálva az esetleges egészség támogató komponensek jelenlétére. A speciális őrleményben megnövekedett arányban vannak jelen az élelmi rostok, ásványanyagok, fehérjék hozzá hasonlított fehér lisztekhez, teljes szemhez képest. Összetételük bizonyos szempontból hasonló a teljes kiőrlésű termékekhez, azonban a belőlük készült végtermékek előállíthatósági és érzékszervi tulajdonságait jelentősen jobbak. Az ismeretek birtokában megindulhat a piacra szánt termékfejlesztés.

A kutatási beszámoló innen tölthető le (PDF)

Szendi Szilvia tanszéki mérnök, BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tsz.

2014.12.15.