Xilit fermentáció Candida boidinii segítségével

A xilit méltán tart számot nagy érdeklődésre sokrétű alkalmazhatóságának köszönhetően kezdve az élelmiszeripartól, a kozmetikai iparon át, egészen a gyógyszeriparig. Kiváló cukorhelyettesítő, így elsődlegesen cukorbetegek számára jelent megoldást a mindennapok során. Egészségre gyakorolt hatását számos tanulmány és tudományos kísérlet igazolja.

A mikrobák közül egyes baktériumok, élesztők és gombák azok, melyek rendelkeznek a xilit előállításához szükséges enzimrendszerrel. Az élesztők közül például a Candida nemzetségbe tartózók sikerrel alkalmazhatóak a xilóz xilitté történő alakítására.

A kísérletek két részre osztva zajlottak. Az első részben a C. boidinii xilózon, mint egyedüli szénforráson történő növekedését és xilit hozamát vizsgáltam. A második, nagyobb részben különböző glükóz-xilóz arányú tápoldatokban, különböző levegőztetési viszonyok mellett tanulmányoztam a sejtek növekedését, a szénforrások és az oxigénnel való ellátottság hatását, az etanol képződést valamint ezek xilit képződésre kifejtett hatását.

A kutatási beszámoló innen tölthető le (PDF)

Szerző: Dr. Kálmán Gergely tudományos munkatárs, BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék.

  1. január 6.