Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának korszerűsítése

Salmonella baktériumok kimutatásánál a kísérő mikroflóra zavaró hatásának mérése, csökkentési lehetősége

Szalmonellák tojástermékekből történő kimutatásánál a legtöbb problémát a kevés számú szalmonella baktériumot mindig kísérő egyéb mikroflóra jelenléte jelenti. Ezek többnyire a bélbaktériumok családjába tartozó baktérium fajok, amelyek a feldolgozásra kerülő tojások héján mindig megtalálhatók. Mivel a Salmonella spp. is a bélbaktériumok családjába tartoznak, a Salmonella és az azt kísérő baktériumfajok biokémiai tulajdonságai nagy mértékben hasonlóak, egymástól való egzakt elkülönítésük nem egyszerű, összetett tenyésztési eljárásokat igényel.

Kutatómunkánk során két különböző összetételű szelektív dúsító tápoldat hatását vizsgáltuk a tojások héján leggyakrabban előforduló baktériumok visszaszorítása szempontjából.

Kutatási beszámoló

Készítették: Janzsó Béla ny. docens és Suhajda Ágnes tudományos munkatárs, BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék; Pásztor József okl. vegyészmérnök; Sike Zsuzsanna biomérnök MSc hallgató

 

2013. december 15.