Innovációs teljesítmények elismerése a Műegyetemen

BME PRO PROGRESSIO Alapítvány sajtóközleménye 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit  elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio  alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együttható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében. Az 1-1 millió forintos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb  elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el.

Mindkét kutató csoport kutatási eredményeit a gazdaság élet kiemelkedő szereplői hasznosították és jelentős gazdasági sikert, eredményt értek el vele.

 A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen.

 Innovációs díjak 2016

  • Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
    Jobbágy Andrea kutatásvezető, Dr. Bakos Vince, Simon József

  • Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
    Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely,  Szász Bence

Összefoglaló a díjnyertes innovációkról

Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával

A projekt eredményeiből  kiindulva – Dr. Jobbágy Andrea ötlete alapján – a Karsai Műanyagtechnika Holding cég, szoros együttműködésben és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. támogatásával, nemzetközi viszonylatban is elsőként fejlesztett ki a technológiai körülményeknek megfelelő, úszó fedlapot (Floatseal-t), és helyeztek rá az Észak-budapesti Szennyvíztisztító Telep anoxikus reaktorára, egyértelműen kizárva az oxigén felszínen át történő bejutását és az ezzel járó inhibíciós hatásokat a N és P eltávolításra és a biomassza szerkezet kedvezőtlen alakulására.

Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesz­té­sé­vel foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumvezető), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Mérés­technika és Információs Rendszerek Tanszék.

A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak – köztük elsődlegesen a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb  elvégzésére képes.

A közösen kifejlesztett eszköz, ill.világszínvonalú  berendezés  2016-ban a Magyar Innovációs Nagydij pályázaton a 2016. év legjelentősebb innovációs teljesítményéért az Ipar Innovációs díját is elnyerte. A sikeres innováció a piaci értékesítés során már az első évben közel 800 MFt többletbevételt eredményezett.

A gazdasági élet szereplőinek együttműködésével PRO-TEH-IN néven komplex pályázati rendszert alakított ki a Pro Progressio Alapítvány az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység ösztönzésére, amelynek  keretében évente közel  1500 ösztöndijszerződést köt tehtséges hallgatókkal, oktatókkal, kutatókkal

Az alapítvány kitüntetett szerepet szán a BME történeti campus értékei megőrzésének, ennek köszönhetően kerültek újrafelállításra 2007-ben a Központi épület előtt egykor állt szobrok, újult meg az épület homlokzata. Rendszeres támogatója a Műegyetemi Kórusnak, Szimfonikus Zenekarnak, egyetemtörténeti kiadványoknak. Az alapítvány tevékenysége elismeréseként 2011-ben elnyerte a Kármán Tódor-díjat. Az Alapítvány hagyományőrző tevékenységének jelentős állomása a hosszas kutató munka eredményeként 2014 januárjában kiadott MŰEGYETEM – A TÖRTÉNETI CAMPUS album, amely megkapta  kategórájában az év legszebb könyve díjat is.