Pályázati felhívás az Építészmérnöki Kar kutatói számára 2013.05.13/1

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Pro Progressio Alapítvány pályázatot hirdet a BME Építészmérnöki Kar kutatói számára a történeti campus tervezőinek a Műegyetemhez kötődő építészeti munkásságával kapcsolatban.

 

A pályázók az alábbi területekre nyújthatják be kutatási tervüket:

 

  • A kutatók gyűjtsék össze a Műegyetem Történeti Campusa (a Gellért tér – Budafoki út – Bertalan Lajos utca – Műegyetem rakpart által határolt épületegyüttes) építész tervezőinek (Czigler Győző, Hauszmann Alajos, Pecz Samu) életével és munkásságával kapcsolatosa dokumentumokat. A fellelt dokumentumok alapján elemezzék munkásságukban a BME épületeivel való kapcsolatot.
  • A pályázók végezzen kutatásokat az egyetemek társadalmi szerepéről a XIX. és a XX. század fordulóján, elemezze a századfordulós egyetemi épületek kialakulásának történetiségét, s az egyes egyetemi épülettípusok kifejlődését. Elemezzék az épülettípusok hatását a Műegyetem épületeinek kialakítására
  • Levéltári kutatások alapján gyűjtsék össze a Műegyetem és a lágymányosi telek történetére vonatkozó adatokat és dokumentumokat, valamint a Campus építésére vonatkozó építészeti, műszaki, gazdasági stb. adatokat.
  • Kutassák fel a Campus Ch, F, K, Könyvtár, MM-MG, MT, L, Geodéziai Obszervatórium és Kazánház épületeinek, valamint az Egyetem kertjének és kerítéseinek tervezésével, építésével, az épületek átalakításaival, a háborús sérülésekkel és az újjáépítéssel kapcsolatos összes fellelhető adatot, dokumentumot.

 

A pályázók kutatási eredményeiket – az egyes témákat külön fejezetben tartalmazó – kutatási jelentésben foglalják össze.

 

A pályázaton elnyerhető ösztöndíjkeret 5.000.000  Ft, a kifizethető havi ösztöndíj összege 100.000 Ft-250.000 Ft/hó.

 

Az ösztöndíj időtartama: 2013. júniustól kezdődően max. 6 hónap.

 

A pályázat tartalma:

·         Szakmai önéletrajz

·         Tanszékvezetői ajánlás

·         A tervezett  kutató munka rövid leírása

 

A pályázat beadásának határideje: 2013. május 15.

A pályázatokat a Pro Progressio Alapítvány irodájában (1111 Budapest, Egry József u.18.V1.ép.C szárny, Galéria, Tel: 463-2600, e-mail: ppai@mail.bme.hu kell beadni.

 

A pályázatokat szakmai zsüri értékeli a kuratórium elnökének felkérésére.

 

 

Budapest, 2013.április 15.

                                                                                                                                                                                     Dr. Pakucs János sk.

kuratóriumi elnök