Anatómia régiók automatikus felismerése

A mai klinikai gyakorlatban a háromdimenziós orvosi képalkotó rendszerek használata igen elterjedt. Mind a CT illetve MRI eljárások használata része a diagnosztikai, terápia tervező illetve monitorozó folyamatoknak. Az elvégzett vizsgálatok száma folyamatosan emelkedik és ez egyre nagyobb terhelést jelent mind az orvosok számára mind a kórházi informatikai rendszereknek.

Az orvosok munkájának megkönnyítésére számos munkafolyamatot és képfeldolgozó eljárást fejlesztettek ki, melyek közül számos kimondottan egy-egy anatómiai régióra specializálódott pl.: máj szegmentáció, virtuális kolonoszkópia vagy különböző tumor detektáló eljárások.

Ezen munkafolyamatok optimalizálására két lehetőség is nyílik. Először is lehetőség lenne az orvosi kezelőfelületek optimalizálására mellyel számos felesleges kattintástól és menükben való bolyongástól kímélheti meg a rendszer a felhasználót. Ezzel nagyban javítva az orvos komfortérzetét és lecsökkentve a képek elemzéséhez szükséges időt.

A második optimalizálási lehetőséget pedig az automatikus előfeldolgozó eljárások jelentik. Ezek keretein belül számos számításigényes, éppen ezért lassú és a mai klinikai gyakorlatban nem vagy ritkán alkalmazható, eljárást lehetne a háttérben, az orvosi kiértékelés előtt lefuttatni.

E két optimalizálás azonban csak akkor lehetséges, ha a rendszer ismeri a vizsgált képen látható anatómiai részeket. Erre vonatkozóan sajnos a legtöbb DICOM felvétel nem tartalmaz adatot. Bár létezik erre vonatkozó címke a DICOM szabványban, azonban ez a legtöbb esetben egyáltalán nincs, vagy rosszul van kitöltve, így egy automatikus informatikai rendszer nem támaszkodhat erre az adatra.

Ebből következően a felvételeken ábrázolt anatómiai régiók automatikus felismerése és osztályozása elsősorban nem az orvosok által feltárt igény, sokkal inkább az orvosi rendszerek fejlesztői számára bír jelentőséggel. Ha sikerül megbízható módon előállítani a képi információ alapján az anatómiai címkézést, akkor az számos gyakorlati előnnyel kecsegtet az orvosi rendszerek számára.

A kutatási beszámoló letölthető innen (PDF)

Tóth Márton József, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Irányítástechnika és Informatika Tanszék, email: tmarton@iit.bme.hu

  1. június