Siemens tanulmányút Bécsben

Energiahatékony megoldásokkal ismerkedtek az egyetemisták.

Az épületautomatizálás, az energiahatékony épületüzemeltetés és biztonságtechnika iránt érdeklődő egyetemisták és oktatók számára szervezett bécsi tanulmányutat a Siemens. Az út a vállalat és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése keretében 2016. január 26-án valósult meg.

A közel 50 fős csoportban a BME mellett a Pécsi Tudományegyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, valamint a CEU oktatói és hallgatói is helyet kaptak. A tervezett program keretében a résztvevők látogatást tettek a bécsi Siemens irodaépületében, valamint az Austrian Institute of Technology (AIT) központjában. A tanulmányút záróeseménye a most épülő Aspern városrész megtekintése volt.

A bécsi Siemens City főépülete előtt Karl Weilch és Walter Michor, a Buliding Technologies divízió bécsi kollégái üdvözölték a csapatot, majd a program ismertetése után két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoport az AIT tízéves korát meghazudtoló, a mai napig is úttörő energiahatékonyságú és modern formatervezésű épületét tekintették meg. Eközben a másik csoport a Siemens irodaépületet járta be.

 

Siemens City

A Siemens City Bécs északkeleti részében, a 21. kerületben, Floridsdorf-ban, a Siemensstrasse mentén található. A 2009 decemberében elkészült épületbe a korábbi, szétszórtan elhelyezkedő irodák összevonásával „gyűjtötték össze” a kollégákat. A dolgozók száma jelenleg meghaladja a 6000 főt. A Siemens City energiaellátása a geotermikus energián alapul: 120 darab, egyenként 1 m átmérőjű, 30 m mély talajszonda és a hozzá kapcsolódó hőszivattyúk biztosítják télen az irodák fűtését, nyáron pedig a hűtést. Az épületegyüttesben alkalmazott energiahatékony megoldásoknak köszönhetően összesen 1000 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül évente a légkörbe – ezt az EU által a Siemens City számára adományozott „Zöld épület” („Green Building”) minősítés is jelzi, amely 25%-kal kisebb energiafogyasztást jelent a hasonló jellegű, átlagos épületekhez képest.

Aspern

A budapesti visszautazást az asperni program előzte meg. Az épülő új bécsi városrészben három épület a legkorszerűbb, energiahatékonyság szempontjából a leghatékonyabb technikai háttérrel van felszerelve. Ráadásul a jövőben, a Siemensnek köszönhetően az energiafogyasztás folyamatosan követhetővé válik az épületekre, lakásokra és még a fogyasztási eszközökre lebontva is. Példaként lehet említeni, hogy ezekkel a technológiai újításokkal a fogyasztó akár távolról, a telefonjáról is irányíthatja lakása fogyasztását. Ezek a technológiai újítások azok, amik igazán különlegessé teszik ezt a beruházást.

A tanulmányút nem csak egy érdekes programot nyújtott a résztvevőknek, hanem perspektívát, amelyet a hallgatók és oktatók is egyaránt hasznosítani tudnak a jövőben.